19 Mayıs 2009 Salı

Pillerin Akım Kapasitelerini Ölçme

yukarıda basitçe gösterilen resim, şarjlı pillerin (Ni-Cd, Ni-MH, Li-Ion) akım kapasitelerini ölçmeye yarayan bir devre şeması aslında. sıradan 1.5 voltluk kalem pille çalışan "alarmlı japon saatleri"ne yapılacak tek bir eleman eklemeyle bir devre kurmuş oluyorsunuz. pratik, ucuz ve çok kullanışlı. ekstradan bir göstergeye, lehim yapmaya, devre kurmaya hiç gerek yok!



piyasada çok değişik marka ve tipte, kapasitede şarjlı pil var. ister karşılaştırmak, ister mevcut pilinizin randımandan düşüp düşmediğini kontrol etmek için ideal bir yöntem.



yapılacak olan kısaca:



saatin kendi pilini çıkarıyorsunuz ve saati elle tam 12'ye (akrep ve yelkovan ibreleri üstüste gelecek şekilde) getiriyorsunuz yani saati "sıfırlıyorsunuz". sonra tam dolu olduğundan emin olduğunuz şarjlı pili (veya normal kuru pil (Zn-Pb) ve alkalin pil de olabilir) pil yuvasına, daha önceden hazırlamış olduğunuz bir adet 12 ohmluk bir dirençle birlikte (gücü çok önemli değil ama sıradan 0.25W'lık veya 0.5W'lık diyelim) yerleştiriyorsunuz. saat çalışmaya başlıyor ama pil, saati çalıştırmak dışında (saatin çektiği akımı diğerinin yanında ihmal ediyoruz çünkü değer olarak da oran olarak da çok düşüktür) fazladan bu direnç üzerinden de akım harcar (ortalama 100mA kadar). dolayısıyla belirli bir süre sonra (bu süreyi zaten doğrudan saat üzerinde görebiliyorsunuz, en eğlenceli yanı da bu) pil saati bile çalıştıramayacak kadar zayıflayıp bitecektir. saat kadranına bakıp, pilinizin bu akım harcamasıyla ne kadar süre dayandığını görebilirsiniz. farklı (düşük) direnç değerleriyle süreyi daha da kısaltabilirsiniz ama kısadevre akımına yakın olacak gibi de çok düşük değerler denemeyin, pilinizin ömrü kısalmasın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder